Slam poetry

Poëzie saai, voor Annie M.G. Schmidttypes, enkel goed in een boek op zolder? Absoluut niet. Meer en meer mensen ontdekken nieuwe vormen van dichtkunst. Poëzie bestaat niet meer enkel op papier, ze wordt vandaag ook voorgelezen. Slamdichters brengen teksten voor publiek. Ze maken daarbij gebruik van intonatie, stilte, ritme en lichaamstaal. De combinatie van woord en performance doet denken aan rap of hiphop, maar staat er soms ook helemaal los van. Er is veel variatie, in voordracht zowel als in dichtvorm. Slamteksten zijn vaak lang, soms kort, soms maatschappijkritisch of humoristisch.

De slambeweging ontstond in de Verenigde Staten als antwoord op een degradatie van gedichten bij het grote publiek. In de jaren ’70 organiseerde Marc Smith in Chicago de eerste poetry slam. Dichters in bokshandschoenen namen het tegen elkaar op, het publiek reageerde en stemde. Eind jaren ’90 waaide het idee over naar Europa. In Vlaanderen groeit de slambeweging via poëzieavonden en open podia. Jaarlijks wordt een Belgisch kampioenschap georganiseerd. De winnaar mag meedingen naar de Europese titel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s